Cantitățile moderate de cofeină nu sunt legate de riscurile pentru sănătatea maternă

Într-un studiu condus de cercetătorii de la Perelman School of Medicine, Universitatea din Pennsylvania și National Institutes of Health, ce vizează 2.529 de femei însărcinate, s-a dovedit faptul că o cantitate scăzută de cofeină consumată în timpul sarcinii ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet gestațional.
„Deși nu am avut posibilitatea să studiem asocierea consumului peste limita recomandată, acum știm că, cofeina în cantitate scăzută până la moderată nu este asociată cu un risc crescut de diabet gestațional, preeclampsie sau hipertensiune arterială pentru viitoarele mame”, a spus autorul principal al studiului, doctorul Stefanie Hinkle, profesor asistent de Epidemiologie la Penn.
Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) recomandă femeilor însărcinate să își limiteze consumul de cofeină la mai puțin de 200 mg (aproximativ două căni de circa 180 ml) pe zi. Recomandările se bazează pe studii care sugerează potențiale asocieri cu pierderea sarcinii și creșterea în greutate în cazul consumului ridicat de cofeină. Cu toate acestea, există date limitate despre legătura dintre cofeină și rezultatele sănătății materne. Pentru a înțelege mai bine această asociere, cercetătorii au studiat datele prospective a 2.529 de participante însărcinate care au fost înscrise în studiile de creștere fetală a Institutului Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană (NICHD).
La înscriere și la fiecare vizită ulterioară la cabinet, femeile și-au raportat consumul săptămânal de cafea cu cofeină, ceai cu cofeină, sifon și băuturi energizante. Concentrațiile de cofeină au fost, de asemenea, măsurate în plasma participantelor de la 10 până la 13 săptămâni de sarcină. Cercetătorii au asociat apoi consumul de cofeină cu rezultatele primare: diagnostice clinice de diabet gestațional, hipertensiune gestațională și preeclampsie.
Consumul de băuturi cu cofeină de la 10 până la 13 săptămâni de gestație nu a fost legat de riscul de diabet gestațional. În timpul celui de-al doilea trimestru, consumul de până la 100 mg de cofeină pe zi a fost asociat chiar cu o reducere cu 47% a riscului de diabet gestațional. Totodată, nu au existat diferențe semnificative statistic în ceea ce privește tensiunea arterială sau preeclampsie între persoanele care au consumat sau nu au consumat cofeină în timpul sarcinii.
Cercetătorii au constatat astfel că rezultatele sunt în concordanță cu studiile care au asociat cofeina cu un echilibru energetic îmbunătățit și cu scăderea masei de grăsime. Aceștia au afirmat, de asemenea, că nu pot exclude faptul că aceste descoperiri s-ar putea datora altor constituenți ai cafelei și ceaiului, cum ar fi fitochimicele, ce pot afecta inflamația și rezistența la insulină, care conduce la un risc mai mic de diabet gestațional.
„Nu ar fi recomandat ca femeile care nu consumă băutură să inițieze consumul de băuturi cu cofeină în scopul scăderii riscului de diabet gestațional”, afirmă Hinkle. „Dar descoperirile noastre pot oferi o oarecare asigurare femeilor care consumă deja niveluri scăzute până la moderate de cofeină că un astfel de consum probabil nu le va crește riscurile pentru sănătatea maternă”.
Mai multe detalii despre cum poți urma un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și antrenamente fizice constante, poți afla descărcând gratuit aplicația Dahna, din App Store sau Google Play.
Sursa aici.