Cantitatea sau gustul? – Sau cum procesul de decizie al oamenilor se aseamănă cu cel al muștelor
Ca un gurmand adevărat căutând mâncare, muștele își petrec o mare parte din timp căutând calorii nutritive dulci și evitând mâncarea amară, potențial toxică. Dar ce se întâmplă în creierul lor atunci când fac aceste alegeri alimentare?
Într-un studiu care ar putea ajuta, de asemenea, să clarifice modul în care oamenii fac alegeri alimentare, cercetătorii de la Universitatea Yale au oferit muștelor flămânde alegerea între mâncarea dulce, hrănitoare, cu chinină amară și o mâncare mai puțin dulce, dar nu amară, care conține mai puține calorii. Apoi, folosind neuroimagistica, au urmărit activitatea neuronală din creierul lor în timp ce făceau aceste alegeri.
Deci care a câștigat? Cea cu calorii mai multe sau cu gustul mai bun?
„Depinde de cât de înfometate sunt”, a spus Michael Nitabach, profesor de fiziologie celulară și moleculară, genetică și neuroștiințe la Școala de Medicină Yale și autor principal al studiului. „Cu cât sunt mai înfometate, cu atât vor tolera mai mult gustul amar pentru a obține mai multe calorii.” Dar adevăratul răspuns la modul în care muștele iau aceste decizii este puțin mai complex, potrivit studiului publicat pe 5 iulie în revista Nature Communications. Sareen și Li Yan McCurdy, studenți absolvenți la Școala de Medicină din Yale, sunt coautori ai lucrării.
Potrivit echipei de cercetare, condusă de Preeti Sareen, cercetător asociat la Yale, în timpul zborului musca transmite informații senzoriale către o porțiune a creierului lor numită „corp în formă de evantai”, unde sunt integrate semnalele, declanșând decizii executive. Cercetătorii au descoperit că tiparele de activitate neuronală din corpul în formă de evantai se modifică atunci când sunt introduse noi alegeri alimentare, ceea ce dictează decizia muștei cu privire la ce mâncare să mănânce.
Dar cercetătorii au făcut un pas mai departe, iar lucrurile au devenit și mai interesante. Au descoperit că ar putea schimba alegerea unei muște prin manipularea neuronilor din zonele creierului care se alimentează în corpul în formă de evantai. De exemplu, atunci când au provocat o scădere a activității în neuronii implicați în metabolism, s-a constatat că muștele înfometate aleg alimentele cu conținut scăzut de calorii.
„Este o buclă mare de feedback, nu doar luarea deciziilor de sus în jos”, a spus Nitabach. Și aici există legături cu alegerile alimentare ale oamenilor, a spus el. Activitatea neuronală, atât în creierul unei muște, cât și în creierul uman, este reglementată de secreția de neuropeptide și de dopamină, care la om ajută la reglarea senzațiilor de recompensă. Modificările din această rețea pot modifica modul în care creierul răspunde la diferite tipuri de alimente. Cu alte cuvinte, neurochimia poate dicta uneori alegeri alimentare despre care credem că le facem conștient.
„Studiul oferă un șablon pentru a înțelege cum foamea și stările emoționale interne ne influențează comportamentul”, a spus Nitabach.
Modul în care creierul nostru răspunde la diferite tipuri de alimente îl puteți testa și utilizând aplicația Dahna, care are la bază principiile dietei mediteraneene și conține o mulțime de rețete, meniuri, sfaturi și multe altele. Descarc-o acum din AppStore sau Google Play!
Sursa: aici.