Când gustul și sănătatea concurează, gustul are un avantaj ascuns
Intri într-un magazin pentru o gustare rapidă, observi un măr și în final ajungi să cumperi un baton de ciocolată. S-ar putea ca un autocontrol slab să nu fie singurul factor din spatele alegerii tale, sugerează noi cercetări. Asta pentru că în creierul nostru se procesează mai întâi informațiile despre gust, înainte de a lua în considerare informațiile despre sănătate, potrivit noilor cercetări de la Universitatea Duke.
„Cheltuim miliarde de dolari în fiecare an pe produse dietetice, însă majoritatea oamenilor eșuează atunci când încearcă să țină dietă”, a declarat co-autorul studiului, Scott Huettel, profesor de psihologie și neuroștiințe la Duke. „Gustul pare să aibă un avantaj care ne pregătește pentru eșec”.
„Pentru mulți indivizi, informațiile despre sănătate intră prea târziu în procesul decizional (în raport cu informațiile despre gust), pentru a determina alegerile către opțiunea mai sănătoasă”.
Noua lucrare, apărută pe 5 iulie în Nature Human Behavior, descrie avantajul pe care îl are gustul asupra sănătății în procesul decizional.
„Întotdeauna am presupus că oamenii fac alegeri nesănătoase, deoarece aceasta este preferința lor sau pentru că nu stau foarte bina la capitolul autocontrol”, a spus coautorul studiului, Nicolette Sullivan. “Însă se pare că nu este doar o chestiune de autocontrol. Informațiile despre sănătate ajung mai greu la creier – este nevoie de mai mult timp pentru a le include în procesul de decizie.”
Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 79 de tineri adulți cu vârsta medie de 24,4 ani. Participanții la studiu au fost rugați să postească patru ore înainte de experiment, pentru a se asigura că sunt flămânzi.
Participanții au fost rugați să evalueze gustările după gust, cât de sănătoase sunt și cât de atrăgătoare sunt. Au fost apoi prezentate perechi de alimente și li s-a cerut să aleagă între ele. Participanții la studiu au înregistrat informații despre gust la începutul procesului decizional – având nevoie în medie de aproximativ 400 de milisecunde pentru a încorpora informații despre gust. Participanților la studiu le-a luat de două ori mai mult timp pentru a încorpora în deciziile lor informații despre sănătatea unei gustări.
S-ar putea să nu pară mult, însă în multe cazuri, este suficient să modificăm alegerea pe care o facem. “Nu fiecare decizie este luată rapid – achiziția de case, mersul la facultate – oamenii își iau timp pentru a face astfel de alegeri”, a spus Huettel. “Dar multe decizii pe care le luăm sunt rapide – de exemplu atunci când alegi un produs de pe raft sau faci click pe ceva.”
Autorii spun că descoperirile lor s-ar putea aplica și altor opțiuni, nu doar alimentelor. De exemplu, unele decizii financiare, cum ar fi opțiunile de economisire și cheltuieli, pot fi, de asemenea, afectate de modul în care creierul procesează diferite tipuri de informații.
Dar vestea bună este că nu totul este pierdut în războiul împotriva junk food-ului. Jumătate dintre participanții la studiu au primit diverse informații înainte de experiment, care au subliniat importanța alimentației sănătoase. Acești participanți au fost mai puțin predispuși să aleagă o gustare nesănătoasă.
Autorii studiului au identificat, de asemenea, o metodă simplă care poate ajuta oamenii în alegerile lor alimentare: încetinirea procesului decizional. Când participanții la studiu au alocat mai mult timp pentru cântărirea opțiunile, au avut tendința de a alege variantele mai sănătoase.
„Pot exista modalități de a crea medii, astfel încât oamenii să aibă mai mult timp pentru a face alegeri sănătoase”, a spus Huettel. „Vrem să găsim modalități facile pentru oameni să se gândească la sănătatea alimentelor, ceea ce i-ar ajuta să ia decizii mai bune”.
Aplicația Dahna este un astfel de mediu, care îți oferă timp să îți alegi în tihnă meniurile dorite pentru un stil de viață sănătos și sustenabil, punându-ți la dispoziție sute de idei care mai de care mai diverse. Descarc-o acum gratuit din AppStore sau Google Play.
Sursa aici.