Cămașa „inteligentă” capabilă să realizeze o electrocardiogramă

Iată că ceasurile inteligente incomode sau curelele pentru piept s-ar putea să fie deja de domeniul trecutului, pentru că îmbrăcămintea „inteligentă” e un concept tot mai des întâlnit. Dezvoltată de un laborator al Universității Rice, care a folosit un fir conductor de nanotuburi pentru a țese funcționalitatea în îmbrăcăminte obișnuită, cămașa care poate înregistra o electrocardiogramă.
Fibrele sunt la fel de conductive precum firele metalice, dar lavabile, confortabile și mult mai puțin susceptibile de a se rupe atunci când un corp este în mișcare, potrivit cercetătorilor.
În ansamblu, cămașa pe care au îmbunătățit-o a fost mai bună la colectarea datelor decât un monitor standard cu curea pentru piept, care a efectuat măsurători live în timpul experimentelor. Când este asortat cu monitoarele medicale comerciale cu electrod, cămașa din nanotuburi de carbon a dat ECG-uri puțin mai bune.
„Cămașa trebuie să fie strânsă pe piept”, a spus Lauren Taylor, absolventă a Rice, autorul principal al studiului. „În studiile viitoare, ne vom concentra pe utilizarea unor zone mai dense de fire de nanotuburi de carbon, astfel încât să existe mai multă suprafață pentru a contacta pielea.”
Cercetătorii au observat că fibrele de nanotuburi sunt moi și flexibile, iar îmbrăcămintea care le încorporează este lavabilă chiar la mașina. Fibrele pot fi cusute la mașină în țesătură, la fel cum se procedează cu firul clasic. Modelul de cusătură în zigzag permite țesăturii să se întindă fără a se rupe.
Fibrele au furnizat nu numai un contact electric constant cu pielea purtătorului, ci au servit și ca electrozi pentru conectarea de electronice, cum ar fi emițătoare Bluetooth, pentru a retransmite date la un smartphone sau pentru a se conecta la un monitor Holter care poate fi depozitat în buzunarul utilizatorului, a spus Taylor.
Laboratorul lui Pasquali a introdus fibra de nanotuburi de carbon în 2013. De atunci, fibrele, care conțin zeci de miliarde de nanotuburi, au fost studiate pentru a fi utilizate ca punți pentru repararea inimilor deteriorate, ca interfețe electrice cu creierul, pentru utilizare în implanturi cohleare, ca antene flexibile și pentru aplicații auto și aerospațiale. Dezvoltarea lor face parte, de asemenea, din Carbon Hub, o inițiativă de cercetare multiuniversitară condusă de Rice și lansată în 2019.
Ai grijă de sănătatea inimii tale și a organismului tău folosind aplicația Dahna, creată de experți cardiologi și nutriționiști. O poți descărca gratuit din App Store sau Google Play.
Sursa aici.