Bolile gingivale și bolile cardiovasculare

O lectură de aproimativ 2 minute

Boala gingiilor crește riscul apariției altor boli, cum ar fi cele privind sănătatea mintală și afecțiunile cardiace.

Un nou studiu condus de Universitatea din Birmingham arată un risc crescut ca pacienții să dezvolte boli, inclusiv probleme de sănătate mintală și afecțiuni cardiace, dacă au antecedente medicale de boli gingivale.

Experții au efectuat un prim studiu de acest fel asupra înregistrărilor GP a 64.379 de pacienți care aveau un istoric înregistrat la medicul de familie de boli parodontale, inclusiv gingivita și parodontoza (afecțiunea care apare dacă boala gingiilor este lăsată netratată și poate duce la pierderea dinților). Înregistrările acestor pacienți au fost comparate cu cele ale a 251.161 de pacienți care nu aveau nicio boală parodontală. În cadrul cohortelor, vârsta medie a fost de 44 de ani și 43% erau bărbați, în timp ce 30% erau fumători. Indicele de masă corporală (IMC) și etnia au fost, de asemenea, similare între grupuri.

Cercetătorii au examinat datele pentru a stabili câți dintre pacienții cu și fără boală parodontală dezvoltă boli cardiovasculare (de exemplu, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, demență vasculară), tulburări cardiometabolice (de exemplu, hipertensiune arterială, diabet de tip 2), afecțiuni autoimune (de exemplu, artrită, diabet de tip 1, psoriazis) și probleme de sănătate mintală (de exemplu, depresie, anxietate și boli mintale grave) pe o perioadă medie de urmărire de aproximativ trei ani.

Insert boli 31 decembrie

Din cercetarea publicată recent pe 20 decembrie 2021 în jurnalul BMJ Open, echipa a descoperit că acei pacienți cu antecedente înregistrate de boală parodontală la începutul studiului aveau mai multe șanse să aibă în continuare boala și să fie diagnosticați cu una dintre aceste afecțiuni suplimentare peste o medie de trei ani, comparativ cu cei din cohorta fără boală parodontală de la începutul cercetării. Rezultatele studiului au arătat, la pacienții cu antecedente înregistrate de boală parodontală la începutul studiului, un risc crescut de a dezvolta boli mintale cu 37%, în timp ce riscul de a dezvolta boli autoimune a fost crescut cu 33% , riscul de a dezvolta boli cardiovasculare a fost crescut cu 18%, iar riscul de a avea o tulburare cardiometabolică a fost crescut cu 7%.

Dr. Joht Singh Chandan, de la Institutul de Cercetare în Sănătate Aplicată al Universității din Birmingham, a declarat: „Sănătatea orală precară este extrem de comună, atât aici, în Marea Britanie, cât și la nivel global și reflectă o calitate a vieții redusă substanțial. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-au știut multe despre asocierea dintre sănătatea orală precară și multe boli cronice, în special sănătatea mintală. Prin urmare, am efectuat unul dintre cele mai mari studii epidemiologice de acest gen până în prezent, folosind datele de îngrijire primară din Regatul Unit pentru a explora asocierea dintre boala parodontală și mai multe afecțiuni cronice. Am găsit dovezi că boala parodontală pare să fie asociată cu un risc crescut de a dezvolta aceste boli cronice asociate. Deoarece bolile parodontale sunt foarte frecvente, un risc crescut de alte boli cronice pot reprezenta o povară substanțială pentru sănătatea publică”.

Aplicația Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, este ajutorul tău dacă îți dorești să urmezi un stil de viață corect, într-un mod cât mai eficient. Vei descoperi sute de meniuri personalizate, în funcție de nevoile tale, astfel încât să poți adopta o alimentație sănătoasă, dar vei avea acces și la antrenamente fizice diversificare, pentru a te menține în formă și a te referi de numeroase afecțiuni medicale.

Sursa aici.

Leave a comment