Avocado schimbă distribuția grăsimii abdominale la femei

O lectură de aproximativ 3 minute.

Un avocado pe zi ar putea ajuta la redistribuirea grăsimii abdominale la femei către un profil mai sănătos, potrivit unui nou studiu. O sută cinci adulți cu supraponderalitate și obezitate au participat la un studiu controlat randomizat care a furnizat o masă pe zi, timp de 12 săptămâni. Femeile care au consumat avocado ca parte a mesei zilnice au avut o reducere a grăsimii abdominale viscerale mai profunde.

Coordonați de Naiman Khan, profesor de kinesiologie și sănătate comunitară din Illinois, cercetătorii și-au publicat studiul în Journal of Nutrition.

„Scopul nu a fost atât scăderea în greutate, cât am fost interesați să înțelegem ce face consumul de avocado privind depozitarea grăsimii corporale. Localizarea grăsimilor în organism joacă un rol important în starea generală de sănătate”, consideră Khan.

„În abdomen există două tipuri de grăsimi: grăsimea care se acumulează chiar sub piele, numită grăsime subcutanată, și grăsimea care se acumulează mai adânc în abdomen, cunoscută sub numele de grăsime viscerală, care înconjoară organele interne. Persoanele cu o proporție mai mare de grăsime viscerală au tendința de a prezenta un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat. Așa că am fost interesați să stabilim dacă raportul dintre grăsimea subcutanată și grăsimea viscerală s-a modificat în funcție de consumul de avocado”, a spus el.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit mese care includeau un avocado proaspăt, în timp ce celălalt grup a primit o masă care avea ingrediente aproape identice și calorii similare, dar nu conținea avocado. La începutul și la sfârșitul celor 12 săptămâni, cercetătorii au măsurat grăsimea abdominală a participanților și toleranța lor la glucoză, o măsură a metabolismului și un marker al diabetului.

Participanții de sex feminin care au consumat un avocado pe zi ca parte a mesei au avut o reducere a grăsimii abdominale viscerale – grăsimea greu de vizat asociată cu un risc mai mare – și au experimentat o reducere a raportului dintre grăsimea viscerală și grăsimea subcutanată, indicând o redistribuire a grăsimii departe de organe. Cu toate acestea, distribuția grăsimilor la bărbați nu s-a modificat. Nu s-au constatat nici la bărbați, nici la femei să existe îmbunătățiri ale toleranței la glucoză.

„În timp ce consumul zilnic de avocado nu a modificat toleranța la glucoză, ceea ce am aflat este că un model dietetic care include un avocado în fiecare zi a influențat modul în care indivizii depozitează grăsimea corporală într-un mod benefic pentru sănătatea lor, dar beneficiile au fost în primul rând la femei”, mai spune Khan. „Este important să demonstrăm că intervențiile dietetice pot modula distribuția grăsimilor. Aflarea faptului că beneficiile au fost evidente doar la femei ne spune câte ceva despre rolul sexului în răspunsurile la intervenția dietetică.”

Cercetătorii au spus că speră să efectueze un studiu de urmărire care să le ofere participanților toate mesele zilnice și să analizeze markeri suplimentari ai sănătății intestinale și sănătății fizice, pentru a obține o imagine mai completă a efectelor metabolice ale consumului de avocado și pentru a determina dacă diferența rămâne între cele două sexe.

„Cercetările noastre nu doar că aruncă o lumină valoroasă asupra beneficiilor consumului zilnic de avocado asupra diferitelor tipuri de distribuție a grăsimilor între sexe, ci ne oferă o bază pentru a desfășura lucrări suplimentare și pentru a înțelege impactul complet al avocadoului asupra grăsimii corporale și sănătății”, a spus coautorul studiului Richard Mackenzie, profesor de metabolism uman la Universitatea din Roehampton din Londra.

„Prin continuarea cercetărilor noastre, vom obține o imagine mai clară asupra tipurilor de persoane care ar beneficia cel mai mult de încorporarea avocadoului în diete și de a furniza date valoroase pentru consilierii din domeniul sănătății, pentru a oferi pacienților îndrumări cu privire la modul de reducere a depozitelor de grăsime și pericolele potențiale ale diabetului”, a concluzionat Mackenzie.

Vrei să afli alte beneficii ale avocadoului și altor alimente în dieta personală? Îți recomandăm aplicația gratuită Dahna, creată de experți cardiologi și nutriționiști, pe care o poți descărca din App Store sau Google Play.

Sursa aici.

Leave a comment