Avantajele postului intermitent, în funcție de vârstă și sex

O lectură de aproximativ 4 minute

Alimentația restricționată în timp limitat (ART), cunoscută și ca „postul intermitent” sau, în engleză, time-restricted feeding (TRF), are beneficii importante pentru sănătate, chiar dacă nu toată lumea se folosește de ele în mod egal. ART este un regim alimentar care restricționează consumul de alimente la anumite ore și a atras o atenție sporită mai ales în cercurile persoanelor care doresc să slăbească. Dar un nou studiu arată că ART oferă și alte beneficii multiple pentru sănătate, în afară de pierderea în greutate. Studiul arată, de asemenea, că aceste beneficii pot depinde de sex și vârstă.

Majoritatea studiilor despre ART se concentrează asupra pierderii în greutate la șoareci masculi tineri, dar oamenii de știință de la Institutul pentru Studii Biologice Salk au dorit să stabilească dacă ART oferă beneficii suplimentare altor categorii de persoane. Rezultatele lor, publicate pe platforma Cell în luna august a acestui an, arată că, deși vârsta și sexul afectează rezultatele ART, această strategie alimentară oferă multiple beneficii pentru sănătatea tinerilor și bătrânilor de ambele sexe și indică faptul că ART poate fi o strategie de alimentație valoroasă pentru diabetul de tip 2, steatoza hepatică (ficat gras), cancerul hepatic, bolile infecțioase, septicemii sau chiar COVID-19.

„Pentru multe intervenții clinice, rezultatul principal al ART este pierderea în greutate, dar am constatat că această metodă de alimentație este pozitivă nu numai pentru bolile metabolice, ci și pentru rezistența crescută împotriva bolilor infecțioase și a rezistenței la insulină”, spune Satchidananda Panda, profesor al laboratorului de biologie din cadrul institutului.

Intoleranța la glucoză este primul pas pe o pantă alunecoasă către bolile hepatice grase nealcoolice și cancerul hepatic – unul dintre puținele tipuri de cancer a căror incidență și rate de deces au crescut în ultimii 25-30 de ani. Mai mult, peste 40% dintre americani sunt deja diabetici sau prediabetici, Asociația Americană pentru Diabet prezice 1,5 milioane de cazuri noi în fiecare an. Aceste tendințe fac din găsirea unui tratament simplu pentru intoleranța la glucoză o prioritate majoră.

Cercetătorii acestui studiu au înlocuit forma convențională de alimentație la șoareci masculi și femele din două grupe de vârstă (echivalente cu grupele de 20 și 42 de ani la oameni) și i-au hrănit cu o dietă bogată în grăsimi, cu conținut ridicat de zahăr, limitând consumul alimentar la nouă ore pe zi.

Echipa a efectuat teste pentru a stabili modul în care vârsta și sexul afectează rezultatele ART pe o varietate de parametri de sănătate: boli ale ficatului gras; reglarea glucozei; masa musculară, performanță și rezistență; și supraviețuirea la sepsis, un răspuns care pune viața în pericol la infecție. De asemenea, și-au corelat condițiile de laborator cu ceasurile circadiene ale animalelor (șoarecii dorm în timpul zilei și sunt treji noaptea), având activitate prin ochelari de vedere nocturnă și iluminare specială.

Cercetătorii au descoperit că, indiferent de vârstă, sex sau profil de pierdere în greutate, ART oferă o puternică protecție împotriva bolilor de ficat gras, o afecțiune care afectează până la o sută de milioane de americani.

„Aceasta a fost prima dată când studiem șoareci femele și nu eram siguri la ce să ne așteptăm”, spune Amandine Chaix, fost om de știință din laboratorul Panda și acum profesor asistent la Universitatea din Utah. „Am fost surprinși să constatăm că, deși femelele cu ART nu au fost protejate de creșterea în greutate, acestea au înregistrat în continuare beneficii metabolice, inclusiv ficat mai puțin gras și glicemie mai bine controlată.”

Testele orale de toleranță la glucoză efectuate la șoareci după 16 ore de post au indicat faptul că ART a fost asociată cu o creștere mai mică a glicemiei și o revenire mai rapidă la nivelurile normale de zahăr din sânge, atât la bărbații tineri, cât și la cei de vârstă mijlocie, cu o îmbunătățire semnificativă a toleranței la glucoză la femelele tinere și de vârstă mijlocie.

În mod similar, femelele și bărbații de vârstă mijlocie cu TRE (Trauma Releasing Exercises) au reușit să restabilească nivelurile normale de zahăr din sânge mai eficient decât șoarecii de control, care aveau hrană disponibilă tot timpul. Această constatare indică faptul că ART poate fi o modalitate ușoară de a preveni sau trata diabetul cu un cost redus sau chiar fără costuri.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că ART poate proteja atât bărbații, cât și femeile de moartea indusă de septicemii (sepsis), un pericol deosebit în terapia intensivă, în special în timpul pandemiei. După administrarea unei toxine care a indus o boală asemănătoare sepsisului la șoareci, cercetătorii au monitorizat ratele de supraviețuire timp de 13 zile și au constatat că ART a protejat atât șoarecii masculi, cât și femelele, de decesul prin sepsis.

ART nu a protejat doar împotriva bolilor hepatice grase, diabetului și decesului prin sepsis, ci  chiar le-a permis șoarecilor masculi să-și păstreze și să-și adauge masă musculară și să-și îmbunătățească performanța musculară, dar efectul nu a fost același la femele. Această constatare este deosebit de semnificativă pentru persoanele în vârstă, pentru care performanțele musculare îmbunătățite ajuta la protejarea împotriva căderilor.

Dar masa musculară crește deoarece ART ajută mușchii să se repare și să se regenereze mai bine? Care este impactul ART asupra metabolismului și regenerării musculare? Acestea sunt noile întrebări pentru cercetătorii din laboratorul Panda, pe care îi vom urmări interes.

Până atunci, îți propunem să aplici și tu strategia alimentației ART cu meniurile din aplicația gratuită Dahna, pe care o poți descărca din AppStore sau Google Play.

Sursa aici.

Leave a comment