Ar putea aportul excesiv de zahăr să contribuie la comportamente agresive, ADHD și tulburări bipolare?
Noi cercetări sugerează că afecțiuni precum sindromul de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), tulburarea bipolară și chiar comportamentele agresive pot fi legate de aportul de zahăr și că acesta poate avea o bază evolutivă.
Cercetarea, lansată la sfârșitul anului trecut la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus și publicată în Evolution and Human Behavior, prezintă o ipoteză care susține că fructoza, o componentă a zahărului și a siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză, și acidul uric (un metabolit al fructozei), ar avea un rol în creșterea riscului pentru aceste tulburări de comportament.
„Prezentăm dovezi că fructoza, prin scăderea energiei din celule, declanșează un răspuns de hrănire similar cu ceea ce se întâmplă în timpul foametei”, a declarat autorul principal dr. Richard Johnson, profesor la Școala de Medicină a Universității din Colorado din Campusul medical Anschutz CU.
Johnson subliniază cercetările care arată că un răspuns de hrănire stimulează asumarea riscurilor, impulsivitatea, căutarea noutăților, luarea rapidă a deciziilor și agresivitatea, pentru a ajuta la asigurarea hranei ca răspuns de supraviețuire. Supraactivarea acestui proces din cauza aportului excesiv de zahăr poate provoca un comportament impulsiv, care ar putea varia de la ADHD, la tulburare bipolară sau chiar agresiune.
„În timp ce fructoza a fost menită să ajute la supraviețuire, aportul de fructoză a crescut în ultimul secol și poate fi în exces din cauza cantităților mari de zahăr din dieta occidentală actuală”, adaugă Johnson.
Lucrarea analizează modul în care aportul excesiv de fructoză prezent în zaharurile rafinate și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză poate avea un rol important în patogeneza tulburărilor de comportament care sunt asociate cu obezitatea și dieta occidentală.
Johnson notează: „Nu dăm vina pe zahăr pentru un comportament agresiv, ci mai degrabă observăm că acesta poate fi unul dintre factorii contribuitori”.
„Identificarea fructozei ca factor de risc nu anulează importanța factorilor genetici, familiali, fizici, emoționali și de mediu care modelează sănătatea mintală”, adaugă dr. Richard Johnson.
O dietă sănătoasă și echilibrată te poate ajuta să eviți consumul excesiv de zahăr și fructoză, iar cel mai simplu mod de a urma o astfel de dietă este cu ajutorul aplicației Dahna, care îți pune la dispoziție mult mai multe beneficii decât îți imaginezi. Așa că descarc-o acum din AppStore sau Google Play!
Sursa aici.