Alimentele nesănătoase pot diminua efectele pozitive ale unei diete sănătoase

O lectură de aproximativ 3 minute.

Cercetătorii au raportat diminuarea beneficiilor unei diete mediteraneene în rândul celor cu frecvență ridicată de a mânca alimente nesănătoase.

Aderarea la o dietă sănătoasă, cum este cea mediteraneană, are un impact pozitiv asupra sănătății, însă până acum nu se știau prea multe despre efectele includerii alimentelor nocive într-o dietă sănătoasă. „Consumul unei diete care pune accentul pe legume, fructe, pește și cereale integrale poate avea un efect pozitiv asupra sănătății”, a spus Puja Agarwal, doctor epidemiolog nutriționist și profesor asistent în cadrul Departamentului de Medicină Internă de la Rush Medical College. „Dar când este combinată cu mâncare prăjită, dulciuri, cereale rafinate, carne roșie și carne procesată, am observat că beneficiile consumului părții mediteraneene din dietă par să se diminueze.” O dietă mediteraneană este asociată cu rate mai scăzute de declin cognitiv la adulții în vârstă.

În data de 7 ianuarie 2021, un grup de cercetători de la Rush University Medical Center au raportat diminuarea beneficiilor unei diete mediteraneene în rândul persoanelor care mâncau destul de frecvent alimente nesănătoase. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Alzheimer’s & Dementia.

În cadrul unui studiu observațional care a inclus 5.001 adulți mai în vârstă din Chicago, cercetătorii au analizat în perioada 1993-2012 cât de mult au respectat participanții o dietă mediteraneană. De asemenea, au evaluat cât de mult a urmat fiecare participant o dietă occidentală, care a inclus alimente prăjite, cereale rafinate, dulciuri, carne roșie și procesată, produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi și pizza. Ei au atribuit scoruri de la zero la cinci pentru fiecare produs alimentar, compilând astfel un scor total al dietei mediteraneene pentru fiecare participant, de-a lungul unui interval de la 0 la 55.

Cercetătorii au examinat apoi asocierea dintre scorurile dietei mediteraneene și modificările funcției cognitive globale a participanților, a memoriei episodice și a vitezei perceptive. Participanții cu declin cognitiv mai lent de-a lungul anilor de urmărire au fost cei care au aderat cel mai aproape de dieta mediteraneană, împreună cu limitarea alimentelor care fac parte din dieta occidentală, în timp ce participanții care au consumat mai mult din dieta occidentală nu au avut niciun efect benefic al componentelor alimentare sănătoase în încetinirea declinului cognitiv.

„Dietele occidentale pot afecta negativ sănătatea cognitivă”, a spus Agarwal. „Persoanele care aveau un scor ridicat al dietei mediteraneene, în comparație cu cele care aveau cel mai mic scor, erau echivalente cu a fi cu 5.8 ani mai tineri din punct de vedere cognitiv.” Agarwal a spus că rezultatele completează alte studii care arată că o dietă mediteraneană reduce riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer și diabet și, de asemenea, susține studiile anterioare privind dieta mediteraneană și ce se știa despre ea până acum.

Desigur că studiul și concluziile nu pot fi generalizate și cu siguranță se vor realiza și studii longitudinale asupra dietei și cunoașterii în rândul populației de vârstă mijlocie.

Până atunci aveți la îndemână aplicația Dahna, creată pe baza principiilor dietei mediteraneene, foarte simplă de folosit și cu multe alte avantaje, pe care vă invităm să o descărcați gratis pe telefon din AppStore sau Google Play.

Sursa: aici.

Leave a comment