Alimentele care te pot ajuta să trăiești mai sănătos și să protejezi mediul
Consumul unui hot dog te-ar putea costa 36 de minute de viață sănătoasă, în timp ce alegerea să mănânci o porție de nuci ar putea să te ajute să câștigi 26 de minute de viață extra sănătoasă, potrivit unui nou studiu de cercetare al Universității din Michigan.
Publicat în revista Nature Food, studiul a evaluat mai mult de 5.800 de alimente, clasificându-le în funcție de efectele nutriționale negative și de impactul asupra mediului. S-a constatat că înlocuirea a 10% din aportul caloric zilnic din carne de vită și carne procesată cu un amestec de fructe, legume, nuci, leguminoase și fructe de mare selectate ar putea reduce amprenta de carbon dietetică cu o treime și ar permite oamenilor să câștige 48 de minute de minute sănătoase în fiecare zi.
„În general, recomandările dietetice nu explică efectele acestora pe termen lung, pentru a motiva oamenii să-și schimbe comportamentul. De asemenea, rareori abordează impactul asupra mediului”, a spus Katerina Stylianou, care a efectuat cercetarea în calitate de candidat la doctorat și post doctorand în cadrul Departamentului Sănătății Mediului la Școala de Științe și Sănătate Publică a Universității din Michigan.
Această lucrare se bazează pe un nou indice nutrițional bazat pe epidemiologie, Health Nutritional Index, pe care anchetatorii l-au dezvoltat în colaborare cu nutriționistul Victor Fulgoni III de la Nutrition Impact LLC. HENI calculează sarcina netă benefică sau dăunătoare pentru sănătate în câteva minute de viață sănătoasă asociată cu o porție de alimente consumate.
Calculul impactului asupra sănătății umane
Indicele este o adaptare a sarcinii globale a bolii, în care mortalitatea și morbiditatea acesteia sunt asociate cu o singură alegere alimentară a unui singur individ. Pentru HENI, cercetătorii au folosit 15 factori de risc dietetici și estimări ale sarcinii bolii din GBD și i-au combinat cu profilurile nutriționale ale alimentelor consumate în Statele Unite, pe baza bazei de date „What We Eat in America”, realizată de National Health and Nutrition Examination Survey. Alimentele cu scoruri pozitive adaugă minute sănătoase de viață, în timp ce alimentele cu scoruri negative sunt asociate cu rezultate de sănătate care pot fi dăunătoare pentru sănătate.
Adăugarea impactului asupra mediului în combinație
Pentru a evalua impactul alimentelor asupra mediului, cercetătorii au folosit IMPACT World +, o metodă de evaluare a impactului ciclului de viață al alimentelor (producție, prelucrare, fabricație, preparare ori gătit, consum, deșeuri) și au adăugat evaluări îmbunătățite pentru utilizarea apei și daunele cauzate de formarea particulelor fine asupra sănătății noastre. De asemenea, au dezvoltat scoruri pentru 18 indicatori de mediu, luând în considerare rețetele alimentare detaliate, precum și risipa de alimente anticipată.
În cele din urmă, cercetătorii au clasificat alimentele în trei zone de culoare: verde, galben și roșu, pe baza performanțelor lor nutriționale și de mediu combinate, la fel ca un semafor.
Zona verde reprezintă alimentele recomandate în dietă și conține alimente care sunt atât benefice din punct de vedere nutrițional, cât și cu impact redus asupra mediului. Alimentele din această zonă sunt predominant nuci, fructe, legume cultivate în câmp, leguminoase, cereale integrale și unele fructe de mare.
Zona roșie include alimente care au un impact nutritiv negativ considerabil asupra sănătății sau asupra mediului și care ar trebui reduse sau evitate. Cele mai importante efecte negative asupra sănătății sunt în primul rând ale cărnii procesate, iar când vine vorba despre impactul asupra mediului, primele pe listă sunt carnea de vită, porc și miel, precum și carnea procesată.
Cercetătorii recunosc că gama tuturor indicatorilor variază substanțial și, de asemenea, subliniază că alimentele benefice din punct de vedere nutrițional nu ar putea genera întotdeauna cel mai mic impact asupra mediului și invers.
„Studiile anterioare și-au redus adesea concluziile la o discuție despre alimentele pe bază de plante versus alimentele pe bază de animale”, a spus Stylianou. „Deși constatăm că alimentele pe bază de plante au în general performanțe mai bune, există variații considerabile atât în alimentele de origine vegetală, cât și în cele de origine animală.”
„Urgența modificărilor dietetice pentru îmbunătățirea sănătății umane și a mediului este clară”, a spus Olivier Jolliet, profesor al aceluiași departament al Universității din Michigan și autor principal al lucrării. „Descoperirile noastre demonstrează că substituțiile mici vizate oferă o strategie fezabilă și puternică pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate și mediu, fără a necesita schimbări dietetice dramatice.”
Fii și tu la curent cu noutățile despre nutriție și consumul optim de legume, fructe sau carne. Descarcă acum aplicația gratuită Dahna din AppStore sau Google Play și află alte recomandări legate de dietă de la experți cardiologi și nutriționiști!
Sursa aici.