Activitatea fizică ocupațională nu este la fel de sănătoasă precum ai crede

Beneficiile activității fizice (AP) pentru sănătate și longevitate sunt bine cunoscute în întreaga lume. Activitatea fizică ne ajută la prevenirea și gestionarea greutății corporale excesive, a dizabilităților cronice și a afecțiunilor de sănătate (ex. boli cardiovasculare, sindrom metabolic, cancer), la întărirea sistemului musculo-scheletic la îmbunătățirea funcționării cognitive și a sănătății mintale 

Și totuși, nu orice fel de activitate fizică este benefic. Din ce în ce mai multe studii vorbesc despre așa-numita activitate fizică ocupațională și efectele ei asupra organismului. 

Mai jos, intrăm în detalii despre ce este activitatea fizică ocupațională, și ce ne spun studiile despre aceasta.

Ce este activitatea fizică ocupațională?

Atunci când vorbim de activitate fizică, putem să ne gândim la următoarele două categorii:

  • Activitate fizică ocupațională – activitate fizică depusă la locul de muncă, în general suprasolicitantă (ex. ridicatul sau căratul greutăților, statul neîntrerupt în picioare  timp de ore etc.)
  • Activitate fizică din timpul liber – activități efectuate în timpul liber ca hobby (ex. jogging, dansuri, diferite sporturi, mers la plimbare, cățărat pe munte)

De ce este importantă distincția dintre tipurile de activități fizice?

În general se crede că, dacă o persoană este activă 8 ore pe zi la locul de muncă (ex. muncă în agricultură, curățenie, lucrări de construcții, îngrijirea bătrânilor etc.), atunci acea persoană ar trebui să fie într-o stare bună de sănătate. Și totuși, studiile ne arată că efectele celor două tipuri de activitate fizică asupra corpului și sănătății noastre pot fi foarte diferite. Acest fenomen a ajuns să fie cunoscut drept ”paradoxul activității fizice”, deoarece timp de mult timp nu s-a putut ajunge la o concluzie clară asupra cauzei acestor diferențe.

Muncitor agricol ce depune mult efort fizic la munca

Spre exemplu, muncitorii agricoli depun un nivel ridicat de activitate fizică ocupațională

Efectele activității fizice ocupaționale asupra corpului

Activitatea fizică ocupațională și riscul de boli cardiovasculare

Conform multor studii, activitatea fizică din timpul liber, precum și nivele scăzute de activitate fizică ocupațională duc la un risc scăzut de mortalitate pe fond cardiovascular.

În schimb, niveluri intense de activitate fizică ocupațională s-ar părea că duc la exact efectul opus. În special la bărbați, un nivel extrem de activitate fizică ocupațională a dus la un risc crescut de mortalitate, un ritm cardiac crescut și niveluri mari de inflamații în corp. Riscul de mortalitate este aproape dublu față de muncitorii cu un nivel scăzut de activitate fizică ocupațională.

În particular, ridicatul de greutăți a fost asociat cu un risc crescut de infarct miocardic. 

Activitatea fizică ocupațională și declinul cognitiv

Pe lângă un risc crescut de boli cardiovasculare și mortalitate, activitatea fizică ocupațională a fost strâns legată și de un risc crescut de demență.

Un studiu pe această temă a arătat că bărbații între 40-59 de ani implicați în studiu ce depuneau activitate fizică intensă la muncă au avut un risc de demență cu 48% mai mare decât persoanele de peste 60 de ani cu joburi relativ sedentare.

Suprasolicitarea fizică la locul de muncă a fost, de asemenea, asociată cu un volum mai mic al hipocampului și cu performanțe mai slabe ale memoriei. În plus, persoanele care lucrează în locuri de muncă cu cerințe ridicate, atât psihologice, cât și fizice, au performanțe mai slabe la testele cognitive mai târziu în viață.

Care ar putea fi cauzele ”paradoxului activității fizice”?

”Paradoxul activității fizice” este cât se poate de real, dar care ar putea fi cauzele acestuia?

O primă cauză a riscului crescut de boli cardiovasculare este suprasolicitarea musculaturii corpului. Această suprasolicitare poate duce la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce este un bine-cunoscut factor de risc al bolilor cardiovasculare.

Activitatea fizică ocupațională este însoțită, în general, și de suprasolicitare mentală și niveluri crescute de stres, care de asemenea își pun amprenta asupra sănătății inimii.

În schimb, activitatea fizică din timpul liber este asociată cu socializare, emoții pozitive, mai mult control asupra nivelului de efort fizic depus și asupra duratei. Aceste lucruri, combinate cu activitatea fizică, duc la efecte pozitive asupra sănătății, comparat cu activitatea fizică ocupațională.

Așadar, cum putem proteja muncitorii de efectele negative ale activității fizice ocupaționale?

Dacă și tu te confrunți cu un nivel crescut de activitate fizică la locul de muncă, poți urma sfaturile de mai jos pentru a minimiza efectele acesteia asupra corpului:

Activitatea fizica ocupationala dauneaza sanatatii - uite cum te poti proteja

Dahna este aplicația pentru sănătate dedicată protecției împotriva bolilor cardiovasculare. Prin monitorizarea principalilor factori de risc și urmarea planurilor alimentare recomandate de aplicație, și tu poți începe călătoria spre o inimă sănătoasă – descarcă astăzi aplicația și bucură-te de beneficii asupra sănătății și stilului de viață de lungă durată!

Lasă un comentariu