10 lucruri interesante despre Crăciun și luna Decembrie

O lectură de aproximativ 2 minute.

Luna Decembrie este cunoscută în întreaga lume ca o perioadă de sărbătoare în familie care onorează culturi, religii și tradiții care au fost alături de umanitate timp de sute de ani. Am adunat în textul de mai jos un amestec de fapte minunate, dar și ciudate despre această lună magică!

  1. Ziua de 25 decembrie a fost inițial o sărbătoare păgână, ea nefiind legată de nașterea lui Iisus din Nazaret și nu a fost sărbătorită timp de sute de ani. 25 decembrie a fost împrumutată din ritualurile păgâne legate de solstițiul de iarnă.
  2. Moș Crăciun își are originea într-un anunț de ziar. Departe de a fi o legendă medievală ciudată, acesta a apărut pentru prima dată într-un anunț de ziar pentru jucării și „cărți de cadouri”, la mijlocul secolului al XIX-lea.
  3. Numele lunii decembrie provine din latinescul „decem”, care înseamnă „zece”, deoarece decembrie era luna a 10-a din calendarul roman.
  4. 28 decembrie este considerată de unii ca fiind cea mai nefericită zi a anului.
  5. Primul brad artificial a fost realizat în Germania la sfârșitul anilor 1800, din pene de gâscă vopsite în verde.
  6. Cele 3 culori tradiționale ale decorațiunilor din pomul de Crăciun sunt roșu, verde și auriu. Roșul simbolizează sângele lui Hristos, verdele simbolizează viața, iar auriul ne duce cu gândul la lumină, ideea de roialitate și bogăție.
  7. „Jingle Bells” a fost compus în 1857 nu pentru Crăciun, ci pentru Ziua Recunoștinței.
  8. În Polonia, păianjenii simbolizează de Crăciun prosperitate și bunătate. Mai mult decât atât, polonezii folosesc figurine cu păianjeni și pânzele acestora ca decorațiuni pentru brad. Conform legendei, un păianjen i-a împletit lui Iisus la naștere o păturică, pentru a-i ține cald.
  9. O legendă antică afirmă că animalele din pădure pot vorbi pe limba oamenilor în Ajunul Crăciunului.
  10. Japonezii își petrec Ajunul Crăciunului în restaurante KFC, o tradiție atât de populară în Japonia, încât doritorii trebuie să-și rezerve mesele cu 2 luni înainte.

Sursa: aici.

Lasă un comentariu